Київський національний університет
театру, кіно і телебачення
іменi І. К. Карпенка-Карого

  1. іконка дім Головна
  2. Новини
  3. Підсумки ретроспективного показу стрічок студентів-аніматорів в Португалії
Новини

Підсумки ретроспективного показу стрічок студентів-аніматорів в Португалії

Image

Підсумки ретроспективного показу стрічок студентів-аніматорів Інституту екранних мистецтв на XXII анімаційному фестивалі MONSTRA – Lisbon Animated Film Festival (Лісабон, Португалія), що відбувся 15-26 березня 2023 року.

За ініціативи старшого викладача кафедри кінорежисури та кінодраматургії Олени Касавіної, підтриманої художнім керівником Лісабонського анімаційного фестивалю «MONSTRA» Фернандо Галрітою, 19 березня в залі кінотеатру «Сан-Жорж» відбувся ретроспективний показ стрічок студентів і випускників Інституту екранних мистецтв КНУТКіТ імені І. К. Карпенка-Карого, створених від 2004 року.

Нагадаємо: у березні короткометражний фільм «Садок вишневий», створений студентами-аніматорами 2-го курсу (художній керівник – Олена Касавіна), спільно з Національним музеєм Тараса Шевченка у січні-березні 2022 р., увійшов у програму 47-го Міжнародного кінофестивалю в Клівленді. Це один із відбіркових фестивалів Американської академії кінематографічних мистецтв і наук, переможці якого можуть подаватись та претендувати на Оскар у 2024 році. Після розголосу цієї новини до художнього керівника курсу звертались організатори декількох фестивалів з проханням надати стрічку для показу. Вона ж робила зустрічну пропозицію організаторам з проханням показати ретроспективу студентських фільмів. На неї не вагаючись відгукнувся Анімаційний фестиваль MONSTRA.

За словами пані Олени, глядачі з цікавістю зустріли роботи студентів, а сам фестиваль, цитуємо: «Дуже високого рівня! Я в захваті від конкурсних фільмів, які побачила!».

Міжнародний відділ Університету надіслав подяку від імені ректора, яку Олена Касавіна особисто вручила Фернандо Галріті. Пан Галріта також викладає у Вищій школі мистецтв у місті Калдаш-да-Раїнья, куди готовий запросити наших студентів на навчання за програмою академічної мобільності, можливо, вже цієї осені.

Після показу стрічок на фестивалі, роботами наших студентів зацікавився відомий лісабонський молодіжний кіноклуб «SHORTCUTS». Тут понад рік, щомісячно, відбуваються покази короткого метру українських кінематографістів. Провадить їх Олена Піхо – наша чарівна землячка. 29 березня в кіноклубі відбувся показ чотирьох анімаційних фільмів з програми ретроспективи. Глядачі – молоді португальці – чудово сприйняли ці фільми! З огляду на таку реакцію, пані Олена дуже хотіла б продовжити покази робіт наших студентів в різних напрямах – ігровому, документальному, телевізійному.