Київський національний університет
театру, кіно і телебачення
іменi І. К. Карпенка-Карого

  1. іконка дім Головна
  2. Новини
  3. Гостьова лекція кінорежисера, лауреата премії «Оскар» Мішеля Азанавічуса (Франція)
Новини

Гостьова лекція кінорежисера, лауреата премії «Оскар» Мішеля Азанавічуса (Франція)

Image

6 травня 2023 року до Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого вперше завітав кінорежисер, лауреат премії «Оскар» Мішель Азанавічус (Франція). Гостьова зустріч відбулась завдяки ініціативі команди United24 та за особистого сприяння ректора Університету Інни Кочарян.

Всесвітньовідомий фільм режисера «Артист» свого часу зібрав велику кількість кінонагород: 3 статуетки премії “Золотий глобус”, 12 номінацій на премію “BAFTA” і 10 номінацій на премію “Оскар” (з них три номінації отримав Азанавічус).

Мішель закоханий в Україну. Як амбасадор United24 допомагає з відбудовою нашої країни.

Майже дві години тривало спілкування з гостем у залі, вщент заповненій студентами, викладачами, випускниками та абітурієнтами. Модератором зустрічі був відомий український телеведучий, музикант, а нині військовослужбовець Коля Сєрга.

Говорили про підтримку України за кордоном, про майбутнє українського кіно та професію режисера:

«До України я прибув не як режисер, а як громадянин. Надихатися і навчатися в українців сили духу, свободи та внутрішньої енергії. Проте на зустріч з вами мене запросили саме як режисера, поговорити про кіно Тож давайте так і зробимо!».

Студенти Інституту екранних мистецтв цікавились секретами, завдяки яким Мішелю вдалося повернути моду на німе кіно у XXI столітті. Ба більше, підкорити не лише серця глядачів, а й зібрати найпрестижніші світові кінонагороди. А студенти факультету театрального мистецтва запитували, як потрапити у стрічку режисера. На що він відповів: «Вчіться! Усьому – свій час».

Запитання лунали українською, англійською та рідною режисерові французькою.

По завершенню голова Студентської ради Ярослав Куровський від імені Університету вручив Мішелеві Азанавічусу книгу про Україну, подякувавши за підтримку нашої країни та незабутню для студентської спільноти зустріч.

Проректор з науково-педагогічної та творчої роботи Леонід Попов подякував митцю від імені керівництва Університету, побажавши подальших творчих успіхів. Леонід Петрович також зазначив, що можливостями таких натхненних зустрічей ми завдячуємо насамперед ЗСУ. Далі була оголошена хвилина мовчання на знак вшанування пам’яті загиблих внаслідок збройної агресії рф проти України.

Студенти ще довго не відпускали гостя: робили селфі, брали автографи та питали професійних порад. На згадку для Університету Мішель підписав афішу зі словами: «Slava Ukraini!».

Університет щиро дякує Мішелеві Азанавічусу за відкритість і щирість, за любов до України, дружбу та підтримку! Ця зустріч ще надовго залишиться у пам’яті й
серцях наших студентів.

Висловлюємо подяку команді United24 за вашу роботу, за ініціативу та співорганізацію візиту митця до Університету! Маємо надію на подальшу плідну співпрацю.

Фото Катерини Шкарбуль