Київський національний університет
театру, кіно і телебачення
іменi І. К. Карпенка-Карого

  1. іконка дім Головна
  2. Новини
  3. Підсумки VII Міжнородної науково-практичної конференції-лабораторії «Онлайн жанри. Нові реалії. Виклики. Тенденції»
Новини

Підсумки VII Міжнородної науково-практичної конференції-лабораторії «Онлайн жанри. Нові реалії. Виклики. Тенденції»

Image

Інститут екранних мистецтв Київського національного університету театру кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого спільно з Національною спілкою кінематографістів України, 22 – 23 травня 2024 року провели VII Міжнародну науково-практичну конференцію-лабораторію «Онлайн жанри. Нові реалії. Виклики. Тенденції».

Ініціатор та модератор – доцент кафедри режисури телебачення КНУТКіТ імені І.К. Карпенка-Карого Наталія Дніпренко.

Це єдина в Україні режисерська конференція, яку, починаючи від 2016 року, Інститут проводить у партнерстві із НСКУ. Робочі мови – українська та англійська.

Конференція відбулась одразу на декількох майданчиках в Україні та Великобританії у змішаному форматі – онлайн та очно: у Києві – Університет та НСКУ працювали у Будинку кіно; Національна спілка журналістів України – разом із Українським інститутом підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси; окремо зібралися науковці Національного Центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса; в Одесі діяв осередок в Міжнародному гуманітарному університеті.

До участі у конференції долучилися вчені світового рівня:

  • всесвітньо відомий вчений Лев Манович (США);
  • режисерка Вірляна Ткач (США);
  • професорка Університету Креативних мистецтв Вікторія Келлі (Великобританія);
  • завідувачка кафедри медіакомунікацій Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Лідія Стародубцева;
  • засновниця Національного Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса Неля Корнієнко.

Приводом до дискусії став показ вистави англійською та українською мовами студентського онлайн-перформансу «Коріолан» за мотивами п’єси Вільяма Шекспіра (режисер Наталія Дніпренко).

Також науковцям були представлені розробки нових жанрів: онлайн-танці, онлайн-малювання, онлайн-обійми, телевізійний-онлайн, онлайн-драмбалет (Театр «Zаo», Республіка Молдова) та інші.

Окрім вищезгаданих учасників до конференції долучились представники Київської муніципальної академії музики імені Р.М. Глієра.