Київський національний університет
театру, кіно і телебачення
іменi І. К. Карпенка-Карого

  1. іконка дім Головна
  2. Про нас 🢒 Довженко Ірина Борисівна, доктор філософії, професор
Про нас

Довженко Ірина Борисівна, доктор філософії, професор

Дисципліни, що викладає:

  • основи монтажу;
  • драматургія телебачення.

  • Біографія:
    1984 р. – закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого (на той момент Київський державний інститут театрального мистецтва імені І. К. Карпенка-Карого) за спеціальністю «Кінознавство».

    Початок викладацької діяльності з 1987 в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Старший викладач кафедри режисури телебачення з 2000 року.

    У 2008 році здобула науковий ступінь доктора філософії в галузі культурології та отримала вчене звання професора культурології.

    З 1997 року член Національної спілки кінематографістів України.

    У 2003 році отримала нагороду Університетського рівня «Почесний ювілейний нагрудний знак 73 роки від дня заснування Київського національного університету технологій та дизайну; у 2004 році – «Пам’ятний знак на честь 100-річчя Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого».

    З 2003 по 2006 р. – старший викладач кафедри філософії Київського національного університету технологій та дизайну, а з 2015 по 2023 р. – доцент кафедри дизайну.

  • Професійний і науковий інтерес:
    Досліджує культурологічні аспекти аудіовізуального мистецтва та дизайну, проблеми екранної мови аудіовізуальної творчості.

    Науково-методичний доробок становить: 49 наукових та навчально-методичних праць: 1 колективна монографія, 2 навчально-методичні праці, 14 статей у фахових виданнях України, 3 праці у зарубіжних виданнях, 21 матеріалів міжнародних та 8 матеріалів всеукраїнських конференцій.

    Автор і розробник культурологічних і творчіх проєктів: «Кінематограф ХХ століття: Досвід історичної реконструкції» (мультимедійний перфоманс про актора театру і кіно В. Кобаса), Київ, Будинок Актора, 2012 р.; міжнародний Україно-Ізраїльський проєкт «Моновистава «Монологи царя Давида» (мелодекламація П. Дубинського за віршами поетеси В. Горт (Ізраїль), Київ, Будинок Актора, 2014 р.; «Мелодії на схилах Дніпра» до 110-річчя з дня народження композитора, доктора мистецтвознавства, професора Валеріана Довженка, Київ, мистецький салон КНУ ім. Т. Шевченка, 2015 р.; «Різдвяні казки для дітей та малечі», 2023 р.
  • Профіль в Google Scholar
  • Профіль в ORCID