Київський національний університет
театру, кіно і телебачення
іменi І. К. Карпенка-Карого

  1. іконка дім Головна
  2. Структура 🢒 Про кафедру театрознавства
Структура

Про кафедру театрознавства

Кафедра театрознавства КНУТКіТ імені І. К. Карпенка-Карого є провідним науково-педагогічним осередком України з підготовки спеціалістів у галузі теорії, історії театру та театральної критики. Викладачі кафедри успішно поєднують наукову, аналітично-критичну і педагогічну діяльність, що забезпечує подальшу системну і ґрунтовну підготовку висококваліфікованих фахівців, які володіють широким діапазоном професійних навичок.

Кафедра здійснює підготовку фахівців за спеціальністю 026 «Сценічне мистецтво», освітньо-професійною програмою «Театрознавство».

Форми навчання – денна за заочна. Терміни навчання: 

  • за першим (бакалаврським) рівнем – 3 роки 10 місяців навчання;
  • за другим (магістерським) рівнем  – 1 рік 4 місяці;
  • за третім (освітньо-науковим) рівнем для здобуття ступеня доктора філософії PhD  – 4 роки.

    Навчання здійснюється на засадах індивідуального підходу до кожного студента, адже у навчальній групі – до 10 осіб. Викладачі кафедри опікуються фаховим і творчим розвитком кожного студента персонально. Велика увага у навчальному процесі приділяється органічному поєднанню теоретичної та практичної підготовки. Студенти забезпечені можливістю проходити виробничу практику у державних і недержавних театрах, редакціях газет, журналів, інтернет видань, на радіо і телебаченні, у фондах та архівах наукових бібліотек та музеях. Студенти активно долучаються до організації і проведення театральних фестивалів та інших проєктів, беруть участь у всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях, виступають з доповідями на мистецьких заходах та олімпіадах, активно співпрацюють із різноманітними ЗСМ.

    Серед фахових дисциплін, що включені до навчальних планів:
  • історія світового та українського театру
  • теорія драми, основи театрознавтва
  • театральна критика;
  • журналістика; тележурналістика
  • історіографія театру
  • історія та теорія театру ляльок
  • музично-театральна культура (історія музики, музика в театрі, музична культура ХХ-ХХІ ст.)
  • історія образотворчого мистецтва; сценографії; кіно; матеріальної культури, костюму і побуту
  • історія культури: текст, контекст, інтертекст
  • методика та методологія науково-дослідницької роботи
  • методика викладання фахових дисциплін
  • театральний менеджмент
  • авторське право
  • основи драматургії та сценарної майстерності та ін.

Історія кафедри

Кафедра театрознавства — найстаріша в Україні серед навчальних підрозділів подібного спрямування — веде родовід з 1904 року, від першого українського театрального навчального закладу — Музично-драматичної школи Миколи Лисенка, правонаступником якої є Університет. Фундаторами вивчення історії і теорії театру у цьому навчальному закладі були видатні українські театрознавці — академік Всеукраїнської академії наук Володимир Перетц, Іван Стешенко, Петро Рулін та інші видатні українські театрознавці ХХ століття.

Перший прийом студентів зі спеціалізації «Театрознавство» було здійснено 1944 року (в цей час підготовку театрознавців здійснювала кафедра історії театру та літератури, яку в 1945-1947 очолював академік АН України О. І. Білецький). На кафедрі працювали відомі фахівці, історики українського та зарубіжного театру — професор А. Я. Гозенпуд, доценти В. О. Хорол, Д. Л. Соколов.

У 1948 році кафедра відокремилась у самостійний структурний підрозділ, зосередившись на викладанні лише театрознавчих дисциплін і отримала назву кафедри історії театру. У певні періоди кафедру очолювали: доктор мистецтвознавства, професор М. К. Йосипенко (1947–1953), Є. О. Шатилов (1954–1956), кандидат мистецтвознавства, доцент І. О. Волошин (1957–1973).

В 1950–1960-ті роки науково-педагогічну діяльність кафедри визначали випускники першого набору спеціалізації «театрознавство»: Р. Д. Сеннікова, Л. К. Білецька, І. Г. Посудовська-Ваніна, які викладали історичні дисципліни; семінар з театральної критики вели театрознавці: Б.Я. Доценко, П. І. Тернюк, Ю.Д. Луцький.

З 1973 по 1978 кафедру очолював кандидат мистецтвознавства, доцент Ю. М. Бобошко. Науковець викладав студентам-театрознавцям семінар з театральної критики і вступ до театрознавства (теорія театру).

З 1957 року на кафедрі почалася підготовка театрознавців заочної форми навчання.

Кафедра історії театру, що у 1977 році перейменована на кафедру театрознавства, поступово розширила профіль підготовки фахівців зі спеціалізацій історія і теорія театру, театральна критика. У 1978–1981 роках її очолювала кандидат мистецтвознавства, доцент Р. Д. Сеннікова; у 1981 – 1988 та 1993–2004 — кандидат мистецтвознавства, професор А. В. Поляков (паралельно науковець вів семінар з театральної критики); у 1988–1993 — академік Національної академії мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор Р. Я. Пилипчук, який водночас обіймав посаду ректора Інституту (1983–2003). Від 2004 року до жовтня 2024 року кафедру очолював заслужений діяч мистецтв України, доктор мистецтвознавства, професор кафедри В. О. Фіалко.

Значний внесок у науково-педагогічну діяльність кафедри зробили кандидат мистецтвознавства, професор В. І. Заболотна, яка не одному поколінню студентів викладала семінар з театральної критики і курс з теорії драми; кандидат мистецтвознавства, доцент Т. Д. Болгарська – викладачка історичних дисциплін, зокрема – історії матеріальної культури, костюму та побуту; доцент Ю. Б. Богдашевський, багаторічний досвід роботи якого на посаді головного редактора журналу “Український театр” суттєво збагатив зміст семінару з театральної критики; К. М. Пітоєва-Лідер – викладачка матеріалу з історії сценографії.

Кафедра завжди долучала до викладацької діяльності своїх випускників, які за цей час захищали кандидатські та докторські дисертації. На кафедрі працювали доктор мистецтвознавства, професор Г. І. Веселовська, доктор мистецтвознавства М. О. Гринишина, кандидати мистецтвознавства О. В. Красильникова, Г. К. Липківська, Н. П. Чечель та ін

Випускники кафедри

Випускники кафедри успішно працюють керівниками літературно-драматичних підрозділів у театрах, викладачами в навчальних закладах різного рівня акредитації, науковими співробітниками в науково-дослідних установах і музеях, креативними продюсерами мистецьких проектів, журналістами, керівниками відділів культури у ЗМІ, менеджерами в дирекціях мистецьких фестивалів, фондів, продюсерських агенцій тощо.

Фотогалерея