Київський національний університет
театру, кіно і телебачення
іменi І. К. Карпенка-Карого

  1. іконка дім Головна
  2. Новини
  3. Спільний проєкт КНУТКіТ та Посольства Іспанії в Україні: друга резиденція за участю режисера та драматурга з Іспанії
Новини

Спільний проєкт КНУТКіТ та Посольства Іспанії в Україні: друга резиденція за участю режисера та драматурга з Іспанії

Image

З 17 по 21 квітня 2023 року відбувся другий візит театрального режисера, директора Міжнародного фестивалю класичних театрів «Almagro» Ігнасіо Гарсіа та професора іспанської драматургії і театральних наук Хосе Габріеля Лопеса-Антуньано до України.

Під час попередніх домовленостей в КНУТКіТ імені І.К. Карпенка-Карого за сприяння і підтримки Посольства Іспанії в Україні, у жовтні 2022 розпочалася робота над постановкою п’єси іспанського драматурга Пе́дро Кальдеро́на де ла Ба́рки «Життя – це сон».

Реалізація проєкту відбувається у три етапи:

  • перша резиденція відбулась у жовтні 2022 року під час ознайомчого візиту гостей до України. Цим етапом було передбачено відбір студентів-магістрантів (ОПП «Акторське мистецтво театру та кіно», художні керівники – народні артисти України Б. Бенюк та О. Замятін) нашого ЗВО для подальшої роботи над постановкою та тижневі майстер-класи, які провели Ігнасіо Гарсіа та Хосе Габріель Лопес-Антуньано з метою підготовки учасників до роботи з віршованою драматургією епохи Золотого віку;
  • другий етап – це репетиційний тиждень у Києві, який припав на квітень 2023;
  • третій – прем’єра вистави, що запланована на травень-червень 2023 року в Україні на сцені Навчального театру КНУТКіТ імені І.К. Карпенка-Карого та в Іспанії на Міжнародному фестивалі класичних театрів “Almagro”.

«У нас попереду п’ять днів інтенсивної і глибокої роботи над п’єсою. Ви вже опрацювали цей текст самостійно. Тож зараз нам цікаво почути те, як ви, молодь, інтерпретуєте бачення тиранії, свободи та вибору людини, адже саме це закладене в основу п’єси Кальдеро́на де ла Ба́рки», – зауважив режисер Ігнасіо Гарсіа під час читки.

Куратор проєкту від Університету – доцент першої кафедри акторського мистецтва та режисури драми, народний артист України Олег Замятін.

Другий етап, який відбувся у квітні, був насичений не лише репетиціями в стінах нашого Університету: разом з іспанськими митцями студенти відвідали виставку знищеної російської військової техніки на Михайлівській площі.

«Запам’ятайте відбиток цього простору: він нагадує про насильство, маніпуляції та страждання. Це те, від чого я відштовхуюсь, працюючи над п’єсою тут, в Україні.

Сумний той театр, де доля недоречно представляє свої трагедії. Театр з грецької – це дивитися на щось, спостерігати за чимось. Автор цієї п’єси ставить нас перед вибором: якщо бачимо страждання, ми можемо його або продовжити, або ж – простягнути руку допомоги. Ми маємо захищати ті цінності, які важливі. Саме це є поетичним обрамленням нашої роботи. Мені б хотілося, щоб глядачі в Іспанії задумались про те, що війна не десь там, далеко, в Україні, а зовсім поруч», – зауважив Ігнасіо Гарсіа.

Проєкт виходить на фінішну пряму. А це значить, що у травні-червні 2023 року ми зможемо на власні очі побачити результати цієї міжнародної колаборації. Але попереду ще чимало самостійної роботи, яку мають провести студенти, щоб виконати поставлені режисером завдання: продумати свою роль і надати тексту максимально природного звучання.

Нам щоразу цікаво спостерігати за творчим процесом і спілкуванням іспанських митців з нашими студентам. Вкотре висловлюємо свою щиру подяку Посольству Іспанії в Україні, зокрема раднику з питань культури Хав’єрові Фуентесу Лесі за сприяння в організації серії візитів режисера та професора до України і підтримку реалізації проєкту!

За професійний перекладацький супровід щиро дякуємо пані Ользі Тарновській!

Фото Катерини Шкарбуль