Київський національний університет
театру, кіно і телебачення
іменi І. К. Карпенка-Карого

  1. іконка дім Головна
  2. Про нас 🢒 Шапаренко Олена Миколаївна, старший викладач
Про нас

Шапаренко Олена Миколаївна, старший викладач

Дисципліни, що викладає:

  • дикторська та виконавська майстерність телеведучого;
  • риторика.

  • Біографія:
    1991 р. – закінчила Харківський інститут мистецтв за спеціальністю «актриса театру і кіно».
    Працювала актрисою у Чернігівському драматичному театрі, Київських театрах «Мазлтов», «Візаві», «Перетворення», Молодий театр, театр «Сузір’я».
    Викладала у Театральній школі-студії та Київському університеті культури та мистецтв.

    2006 р. – закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого за спеціальністю «режисер драматичного театру».

    Здійснила постановки вистав у Київському молодому театрі – «Емілі» (Вільям Люс), «Інкрустації» (Л. Костенко), театрі «Сузір’я» – «1+1=3» (Б. Вербер), театрі Театріон («Дівчинка і ворона», «Кицькин дім»). У Кропивницькому драматичному театрі «Хованка» (Я. Верещак).

    У Івано -Франківському драматичному театрі «Vivat vumen» (Айвон Менчелл).

    В музеї Голодомору (Київ) поставила виставу «хлібчик для хлопчика».

    З 2007 року працювала у Київському науково-театральному центрі імені Леся Курбаса.
    Поставила вистави за п’єсами сучасних українських драматургів: «Життя на трьох», «Кола Аісі» ( Л. Чупіс), «Дикий мед у рік чорного півня» (О. Миколайчук). Працювала над науковим дослідженням «Лесь Курбас і Тадеуш Кантор – спільні риси».

    З 2011 по 2013 роки працювала у Київському університеті ім. Бориса Грінченка керівником театральної студії.

    З 2012 року працює у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Художній керівник майстерні дикторів-телеведучих.
    Поставила вистави «Наше містечко» (Т. Уайлдер), «Маячня удвох» (Мрожек), «За зачиненими дверима» (Сартр), «Орфей спускується до пекла» (Т. Уільямс), «Дорога Памело» (Д. Патрик), «Сліпі» (М. Метерлінк), «Патетична соната» (М. Куліш).

    У 2022році проходила творчу резиденцію при Національному театрі ім. Юліюша Словацького у м. Краків, Польща. Втілила перформативні читання п’єс українських драматургів «Мать Горького» (Лена Лягушонкова), «Сестра милосердна» (Володимира Сердюка). Була режисером поетичних читань поезії Адама Міцкевича, провела серію майстер-класів з польськими акторами.

    Брала участь як актриса у перформативній виставі «Біль України» в театрі Фігур м. Краків (Польща). Зіграла роль Катерини у спільному україно-польському проекті – телевізійному фільмі «Біженці» на Люблінлькому ТБ.
    Провела три акції з показу фільмів випускників КНУТКІТ 2021року (майстерня В. Вітра) та 3 курсу МДВПТ (майстерня О. Шапаренко) в рамках проєкту «Голоси України» при Старому театрі м. Краків (Польща).
    Брала участь у міжнародній науковій конференції при Католицькому університеті м. Люблін з доповіддю «Війна добра і зла на території України».

  • Професійний і науковий інтерес:
    Досліджує метод інформаційно – фізичного тренінгу для збудження емоційної складової актора, ведучого.