Київський національний університет
театру, кіно і телебачення
іменi І. К. Карпенка-Карого

  1. іконка дім Головна
  2. Новини
  3. Вистава «Життя – це сон» на сцені Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки
Новини

Вистава «Життя – це сон» на сцені Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки

Image

30 вересня 2023 року на сцені Національного академічного театру імені Лесі Українки відбувся допрем’єрний показ вистави «Життя – це сон» за мотивами п’єси Кальдерона де ла Барки.

Показ відвідали ректор Університету Інна Кочарян та Надзвичайний і Повноважний Посол Іспанії в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу.

Постановка здійснювалась протягом 2022-2023 рр. на базі Університету та за участю студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого у співпраці з Посольством Іспанії в Україні в три етапи:

  • перша резиденція відбулась у жовтні 2022 року під час ознайомчого візиту директора Міжнародного фестивалю класичних театрів «Almagro» Ігнасіо Гарсіа та професора іспанської драматургії і театральних наук Хосе Габріеля Лопеса-Антуньано до України. Цим етапом було передбачено відбір студентів-магістрантів нашого ЗВО для подальшої роботи над постановкою;
  • другий етап – це репетиційний тиждень у Києві, який припав на квітень 2023;
  • третій – прем’єра вистави в Україні та Іспанії.

Драму іспанського драматурга Кальдерона де ла Барки написано у XVII столітті, проте вона і досі непокоїть митців завдяки гострому сюжету й порушеним у творі «вічним» темам: справедливості, гідності та свободи.

Головний персонаж Сехисмундо, ув’язнений від народження, живе у світі мрій і не знає, де реальність, а де вигадка. Ця подвійна площина – вигадка та реальність – породжує екзистенційні питання. Куди сягає відповідальність? Де межа нашої свободи? Яка грань відділяє справедливість від милосердя, а розсудливість правителя від тиранії, коли він чіпляється за владу заради ймовірного загального блага? Коли повстання народу проти гноблення є справедливим? Ці та інші питання постають перед глядачем на сцені, а відповіді надають учасники іспансько-українського мистецького проєкту під час драматичної дії, зважаючи на свої особисті та громадянські погляди.

  • Сучасна драматургія: Хосе Габріель Антуньано (Іспанія).
  • Режисура: Ігнасіо Гарсіа (Іспанія) та народний артист України Олег Замятін.